Pancakes z malinami
kcal: 561 kcal I białko: 22,6 g I tłuszcze: 10,8 g I węglowodany: 110,5 g
Składniki:
kefir 1,5% 100g
jajko 50g (1 sztuka M)
mąka orkiszowa pełnoziarnista 70g
soda oczyszczona szczypta
2 łyżki erytrytolu
olej rzepakowy 2g (1 łyżeczka)
maliny 100g
banan 100g
miód 15g (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Do miski wlej kefir, dodaj jajka i wymieszaj widelcem. Dodać mąkę, sodę, erytrytol oraz olej wymieszaj rózgą lub delikatnie zmiksuj.
Rozgrzej patelnię, nałóż po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy.
Smaż na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż urosną i się zarumienią od spodu, przewróć łopatką na drugą stronę.
Placuszki polej łyżeczką miodu i dodaj maliny i plastry banana.