Omlet śródziemnomorski
kcal: 370 kcal I białko: 19,7 g I tłuszcze: 25,1 g I węglowodany: 16,2 g
Składniki:
jaja kurze 2 sztuki
pomidory suszone w oleju, po odsączeniu 10g
oliwki czarne 20g
ser typu feta 20g
awokado 35g
szpinak 10g
papryka 50g
pomidor 100g
oliwa z oliwek 2g (1 łyżeczka)
przyprawy: oregano, sól, pieprz, bazylia świeża i suszona
Przygotowanie:
Jajko roztrzep z przyprawami, dodaj pokrojone w paseczki pomidory suszone. Usmaż na oliwie z oliwek. Wyłóż na talerz.
Dodaj na wierzch omletu, garść szpinaku, plastry awokado, kostki sera feta, kawałki papryki.
Obok na talerzu wyłóż plastry pomidorów i oliwki.
Całość posyp siekaną bazylią świeżą.